Het kruispunt voor een persoonlijk afscheid.

Opbaring

Alles rondom de opbaring van de overledene.

Inhoud

  • De opbaring
  • Wat is opbaren?
  • Wie doet de opbaring?
  • De laatste verzorging
  • Waar opbaren?
  • Vervoer voor het opbaren
  • Benodigdheden opbaring
  • Kist voor de overledene
  • Een koeling voor de overledene
  • Eventuele tilhulpmiddelen
  • Diverse andere benodigdheden en decoraties

De opbaring

Er zijn verschillende opbaringen mogelijk. Zo zijn er verschillende plaatsen waar de opbaring plaats kan vinden, zoals thuis of in een uitvaartcentrum, maar ook zijn er mogelijkheden hoe de overledene opgebaard kan worden, zoals in een kist of op bed.

opbaring-3.jpg

Wat is opbaren?

Na de laatste verzorging wordt de overledene opgebaard. Dit wilt zeggen dat de overledene in een kist of opbaarplank of in bed wordt gelegd, waarna de overledene ‘tentoon’ wordt gesteld zodat nabestaanden hem of haar kunnen bezoeken. De overledene wordt meestal vanaf de dag van het overlijden tot de dag van de uitvaart opgebaard.

opbaring-5.jpg

Wie doet de opbaring?

De opbaring en de laatste verzorging, ook wel afleggen genoemd, wordt meestal gedaan door een verzorger, maar u kunt er ook voor kiezen om dit zelf te doen. Hierbij kunt u dan ook bepalen in hoeverre u de opbaring zelf doet. U kunt dan bijvoorbeeld kiezen dat u dit onder toezicht, of in samenwerking met een specialist doet. U kunt een specialist inschakelen door via Regio's uw eigen regio te kiezen en dan naar Bedrijven te gaan.

De laatste verzorging

Vóór het opbaren wordt de overledene voor het laatst verzorgd. Dit heet de laatste verzorging of anders gezegd afleggen. Hierbij wordt de overledene klaargemaakt om opgebaard te worden.

Onder de laatste verzorging wordt onder andere het verzorgen, wassen en aankleden verstaan. De laatste verzorging vind meestal plaats met behulp van een professional van bijvoorbeeld een rouwvervoer bedrijf en/of uitvaartondernemer Maar het is ook mogelijk om de laatste verzorging zelf te kunnen vervullen, al dan niet bijgestaan door professionals. Deze professionals kunnen u ondersteunen bij het verzorgen van de overledene.

U kunt een professional inschakelen door via Regio's uw eigen regio te kiezen en vervolgens naar Bedrijven te gaan.

verzorgingsartikelen.jpg

Waar opbaren?

U kunt zelf bepalen waar u de overledene op wilt laten baren. Dit kan bijvoorbeeld in een rouwcentrum zijn, maar dit kan ook thuis zijn. Er zijn verschillende redenen waarom ervoor gekozen wordt om de overledene in een rouwcentrum op te laten baren:

  • Een te klein huis, waardoor het onmogelijk is met een grote groep nabestaanden afscheid te nemen.
  • Het huis van de overledene is nog bewoond door nabestaanden.
  • De overledene woonde in een verzorgingstehuis.

Redenen voor thuis opbaren zijn:

  • Het voelt prettiger voor de nabestaanden i.v.m. huiselijke sfeer.
  • Altijd bereikbaar.

Bij een opbaring thuis heeft u de keuze of de overledene in een kist of opbaarplank, of op bed wordt opgebaard. Sommige mensen vinden het natuurlijker om de overledene op bed op te baren, maar anderen vinden een opbaring in een kist of op een opbaarplank fijner. 
Hieronder vindt u een voorbeeld van een bed- en kistopbaring:

 

Vervoer voor het opbaren

Als u ervoor kiest om de overledene op een andere locatie dan de huidige locatie van het lichaam op te laten baren, dan is er vervoer nodig om de overledene naar de gewenste bestemming te transporteren. Dit wordt ook wel tussentijds vervoer, of overbrengvervoer genoemd.

Meestal word het tussentijds vervoer gedaan met een overbrengbus. Het is ook mogelijk om dit met behulp van een rouwauto, ook wel lijkauto of lijkenwagen genoemd, te doen.

Voor verdere informatie over het transport van de overledene kunt u Overledenen transport raadplegen. Om vervoer te regelen kunt u via Regio's uw eigen regio te selecteren en vervolgens Bedrijven te kiezen.

rouwbus-3.jpg

Benodigdheden opbaring

Voor de opbaring zijn vaak een aantal zaken nodig, dit zijn niet alleen benodigdheden voor de het opbaren zelf, maar ook wanneer de overledene opgebaard staat. Denk hierbij aan rouwschermen, koeling, en een opbaarplateau. De benodigdheden voor de opbaring zijn dus:

  • Een kist voor de overledene
  • Een koeling voor de overledene
  • Eventuele tilhulpmiddelen
  • Diverse andere benodigdheden en decoraties

In de volgende blokken zullen deze producten ter sprake komen.

Kist voor de overledene

Wanneer er gekozen wordt voor een kistopbaring, dan zal er van tevoren een kist geregeld moeten worden waar de overledene vervolgens ingelegd zal worden.

Er is een ruime keuze in kisten (ook wel rouwkist of lijkkist genoemd). Er zijn kisten van verschillende materialen, vormen, kleuren en uitvoeringen. Ook de prijzen kunnen sterk verschillen; u kunt een kist dus zo duur maken als u zelf wilt. Vaak hangt de prijs van de rouwkist het meest af van het materiaal waarvan de kist is gemaakt.

8-10 TC8 Natuur.jpg
koeling.jpg

Een koeling voor de overledene

Om het lichaam van de overledene in de periode tussen het overlijden en de uitvaart in een goede staat te houden wordt het lichaam gekoeld.

Hiervoor worden uitvaartkoelingen gebruikt. De koelingen zijn onder te verdelen in drie categorieën: bed-, kist- en multikoelingen. Meer informatie over deze koelingen kunt u hier vinden.

Soms wordt naast de uitvaartkoeling ook een airco ingezet. Hierdoor wordt de ruimte-temperatuur gereguleerd waardoor een optimaal resultaat van de koeling gewaarborgd blijft.

Eventuele tilhulpmiddelen

Bij bepaalde handelingen vlak voor de opbaring zal de overledene opgetild moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het kisten; hierbij wordt de overledene bijvoorbeeld van het bed in de kist getild. Hiervoor zijn vaak tilhulpmiddelen nodig om het overhevelen gemakkelijk te maken.

Diverse andere benodigdheden en decoraties

Rouwschermen
Bij een opbaring wordt vaak gebruik gemaakt van rouwschermen. Hierachter kunnen nabestaanden in een afgezonderde ruimte afscheid nemen van de overledene.

Rouwscherm grijs

Een schragen
Bij de opbaring kan een schragen gebruikt worden om de kist op te zetten. Dit zorgt ervoor dat de kist op een sierlijke manier van de grond staat.

 

Decoraties
De opbaring wordt meestal aangekleed met verschillende decoraties. Zo worden er vaak decoraties zoals kaarsen, tafeltjes, bloemen en een foto van de overledene gebruikt.

opbaren.jpg

Al deze producten kunt u vinden op Afscheidspunt. Als u via Regio's uw eigen regio kiest en vervolgens op Bedrijven klikt, vindt u een ruim aanbod van bedrijven verdeeld onder diverse categorieën met daarbij de contactgegevens.

Heeft u vragen? Mail ons gerust, wij beantwoorden uw vragen zo spoedig mogelijk.
Ons mailadres: info@afscheidspunt.nl.