Het kruispunt voor een persoonlijk afscheid.

Na de uitvaart (Als de plechtigheid is geweest)

Handelingen na de uitvaart

Inleiding

Ook na de uitvaart wordt het een en ander geregeld, en vinden er bepaalde gebeurtenissen plaats. Een voorbeeld hiervan is het opruimen van de eventuele woning van de overledene en eventuele nazorg. 

Hieronder vindt u een handig stappenplan met uitgebreide informatie over gebeurtenissen na de uitvaart.

 


Heeft u vragen? Mail ons gerust, wij beantwoorden uw vraag zo spoedig mogelijk.
Ons mailadres: info@afscheidspunt.nl.

urn-4.jpg

Inhoud

 • Asbestemmingen
  • Wat zijn asbestemmingen?
  • Het overgebleven as uitstrooienbij een crematorium of begraafplaats
  • Het overgebleven as uitstrooien in eigen tuin
  • Het overgebleven as bewaren in een urn
  • Een urn plaatsen in een columbarium
  • Bijzondere asbestemmingen
 • Grafbedekking
 • Het bestellen van een grafsteen
 • Financiële afwikkeling
 • Eventuele abonnementen en/of verzekeringen opzeggen
 • Het opruimen van de woning van de overledene
 • Nazorg

Asbestemmingen

Wat zijn asbestemmingen?
Asbestemmingen zijn plaatsen waar het overgebleven as van de overledene na de crematie gelaten kan worden. Dit kan bijvoorbeeld op een strooiveld bij een begraafplaats of crematorium of in een urn zijn. Echter kan dit ook op een andere manier. Denk hierbij aan uitstrooien op zee, het bewaren in ashangers en het verwerken van het overgebleven as in een kunstwerk. 

Het overgebleven as uitstrooien bij een crematorium of begraafplaats
Het is mogelijk om het overgebleven as van de overledene uit te strooien bij een crematorium. Bij een aantal crematoria zijn er speciaal aangelegde strooivelden beschikbaar om het overgebleven as van de overledene uit te strooien. Als er besloten wordt dat het as uitgestrooid wordt op een strooiveld bij een crematorium, dan zal er van tevoren toestemming gevraagd moeten worden aan de eigenaar van het crematorium. Aan het uitstrooien bij een crematorium zitten wel kosten verbonden. Deze vallen gemiddeld rond de € 90,-.

Het ook mogelijk om het overgebleven as van de overledene uit te strooien bij een begraafplaats. Vaak beschikken begraafplaatsen over een speciaal aangelegd strooiveld waar men het overgebleven as van de overledene uit mag strooien. Als er gekozen wordt voor het uitstrooien van het as op een strooiveld bij een begraafplaats, dan zal hier eveneens toestemming gevraagd moeten worden, en zullen hier ook kosten verbonden zijn aan het uitstrooien van het as.

Het overgebleven as uitstrooien in eigen tuin.
Het is ook mogelijk om het overgebleven as van de overledene uit te strooien in eigen tuin. Het toegestaan om het overgebleven as van de overledene uit te strooien in eigen tuin. Hiervoor hoeft geen toestemming aangevraagd te worden, en hier zitten ook geen kosten aan verbonden. Zodra de nabestaanden het as op een openbare plek willen uitstrooien, dan zal er wel toestemming gevraagd moeten worden.

Het overgebleven as bewaren in een urn
Wanneer er besloten word dat het overgebleven as van de overledene bewaard zal worden in een urn, zal er eerst een urn aangeschaft moeten worden. De kosten van een urn hangen onder andere af van de grootte en het materiaal waarvan de urn is gemaakt. Een urn gemaakt van keramiek kost al snel rond de € 250,- à € 300,-, en een urn gemaakt van natuursteen kost al snel rond de € 300,- à € 400,-. Een urn kunt u gemakkelijk bestellen via de vermeldde bedrijven bij Afscheidspunt. Onder Regio's kunt u uw eigen regio selecteren waarna u het geschikte soort bedrijf kunt kiezen.

Een urn plaatsen in een columbarium
Het overgebleven as van de overledene kan ook geplaatst worden in een urnenmuur, wat ook wel een columbarium wordt genoemd. Een urnenmuur, of columbarium, bevindt zich op verschillende begraafplaatsen. Hierin worden verschillende urnen van overledenen bewaard.

Bijzondere asbestemmingen
Er zijn ook andere, bijzondere asbestemmingen. Deze bestaan bijvoorbeeld uit ashangertjes, kunstwerken waarin as verwerkt zit, en nog vele andere bijzondere asbestemmingen. Hieronder een aantal voorbeelden van bijzondere asbestemmingen

Ashangertje
Een ashangertje is een sieraad waarin een beetje as kan worden bewaard. Hiermee zal de nabestaande altijd een stukje van de overledene met zich meedragen. Dit is een zeer mooie manier om het overgebleven as van de overledene een bestemming te geven.


As verwerkt in de handafdruk van de overledene
Een aparte en mooie manier om het overgebleven as na de crematie van de overledene te bewaren. As van de overledene wordt verwerkt in zijn of haar eigen handafdruk tussen plexiglas.

Askunst
Met behulp van het as van de overledene een kunstwerk maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: het as van de overledene vermengen in verf voor een schilderij en de as van de overledene gebruiken om een beeld te maken.

 

Heeft u vragen? Mail ons gerust, wij geven zo spoedig mogelijk antwoord.
Ons e-mailadres: info@afscheidspunt.nl.

Columbarium.JPG
grafbedekking-34524.jpg

Grafbedekking

Grafbedekking is mogelijk op allerlei manieren. Zo is het mogelijk om een grafsteen te plaatsen, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een bordje, een zwerfkei of alleen bloemen te plaatsen. Een aantal voorbeelden:

 

  

Zodoende zijn er vele mogelijkheden op het gebied van grafbedekking, echter is niet altijd alles toegestaan op begraafplaatsen. Iedere begraafplaats heeft zo zijn eigen regels wat betreft grafbedekking. Op natuurbegraafplaatsen komt het ook voor dat er helemaal niets geplaatst mag worden op het graf, hoogstens een zwerfkei. Ook zijn er vaak verplichte afmetingen gebonden aan de grafbedekking.
Het is dus belangrijk als u grafbedekking wil bestellen dat u van tevoren navraagt bij de desbetreffende begraafplaats welke regels er verbonden zijn aan de grafbedekking.

 

Het bestellen van een grafsteen

Een grafsteen laten plaatsen is een manier van grafbedekking. Na de begrafenis heeft plaatsgevonden is het tijd om een grafsteen te bestellen. Grafstenen zijn er in vele soorten, materialen, afmetingen etc. Deze verschillen dan ook sterk in prijs.

Als u een grafsteen wil laten plaatsen, dan zal u wel even moeten achterhalen welke grafstenen wel en niet zijn toegestaan op de begraafplaats waar de overledene begraven ligt. Ook zijn er bij vele begraafplaatsen maximale afmetingen verbonden aan de grafsteen. U kunt dit alles achterhalen door contact op te nemen met de desbetreffende begraafplaats.

Er zijn vele soorten grafstenen. Kunt u kiezen voor staande of liggende grafstenen (ook wel grafzerk genoemd). Het is ook mogelijk om te kiezen voor beiden, dus een dubbele grafsteen. Een paar voorbeelden:

   

Grafstenen kunt u via diverse bedrijven bestellen. U kunt deze aanbieders van grafstenen terugvinden op Afscheidspunt door via Regio's uw eigen regio aan te klikken en vervolgens naar bedrijven te gaan.

grafbedekking-184529.JPG

Financiële afwikkeling

Na de uitvaart zal er op financieel gebied nog veel moeten gebeuren. Een aantal dingen die geregeld moeten worden zijn:

 • Overzetten van de bankrekening
 • Erfenis
 • Het regelen van de uitkeringen bij verzekeringen
 • Betaling van dienstverleners
 • Verkoop van bezittingen
 • Eventuele verkoop van het ouderlijk huis

En zo zijn er nog vele dingen waar aan gedacht moet worden. U kunt iemand inschakelen die u kunt helpen bij de financiële afwikkeling. Hierdoor zal er niets vergeten worden en wordt er een hoop werk uit handen genomen.

fananciële-afwikkeling.jpg

Eventuele abonnementen en/of verzekeringen opzeggen

De eventuele abonnementen en verzekeringen worden nu opgezegd. Dit houdt in dat de desbetreffende bedrijven gecontacteerd moeten worden om deze in te lichten over het overlijden.

Verzekeringen opzeggen
De eventuele verzekeringen die de overledene had afgesloten kunnen nu opgezegd worden. Dit kunnen bijvoorbeeld de volgende verzekeringen zijn: 

 • Autoverzekering (bij alleenstaanden)
 • Aansprakelijkheidverzekering
 • Zorgverzekering
 • Ongevallenverzekering
 • Rechtsbijstandverzekering

U kunt contact opnemen met de desbetreffende verzekeringsmaatschappij voor verdere informatie over het opzeggen van de verzekeringen. 


Eventuele abonnementen opzeggen
Ook de eventuele abonnementen die de overledene afgesloten had kunnen nu opgezegd worden. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Abonnement op een krant of tijdschrift
 • Abonnement bij een vereniging zoals een sportclub
 • Abonnementen op tv zenders
 • Mobiel abonnement

Maar dit kunnen ook bepaalde contracten zijn zoals:

 • Energiecontracten
 • Contracten bij providers voor tv, bellen, en internet.

Ook deze abonnementen kunnen opgezegd worden door het desbetreffende bedrijf te informeren over het opzeggen van deze abonnementen.

opruimen-woning.jpg (2)

Het opruimen van de woning van de overledene

De woning van de overledene staat meestal nog vol met eigendommen. In het geval dat de overledene alleenstaand was, zal de woning leeggehaald moeten worden. Hierbij zal er besloten worden wat er gehouden wordt en eventueel verdeeld wordt onder de familie, en wat er verkocht of weggegooid gaat worden. 

Nazorg

Na de uitvaart is het een mogelijkheid om nazorg te krijgen. Een professional helpt u dan onder andere met het verwerkingsproces, en het opstarten van een nieuwe periode.

Nazorg is voor veel mensen dan ook een wezenlijk onderdeel in het verwerkingsproces. Door middel van deze nazorg lukt het om een nieuwe start te maken en het gemis van hun dierbare te kunnen verwerken.

Nazorg kunt u gemakkelijk zelf regelen door middel van de vermelde bedrijven op deze site. U kunt een bedrijf inschakelen door via Regio's de gewenste regio aan te klikken en vervolgens de gewenste categorie te selecteren.

nazorg-1.jpg

Heeft u vragen? Mail ons gerust, wij beantwoorden uw vraag zo spoedig mogelijk.
Ons mailadres: info@afscheidspunt.nl.